Outdoor markets as a regional food distribution channel in Poland between 2004 and 2013

Main Article Content

Agnieszka Borowska


Słowa kluczowe : domestic trade, direct sales, outdoor markets, regional products (PDO, PGI)
Abstrakt
The article examines the importance of all-year and seasonal outdoor markets in the supply chain of regional food with PDO and PGI geographical indications. The author elaborates on changes to sales levels and the structure of outdoor markets in Poland in the years 2004–2013. She looks at the role outdoor markets play in the food supply chain, including the supply of regional food, especially agricultural products. She used consumer surveys as a primary source of information and data from Poland’s Central Statistical Office as a secondary source. The article concludes with reflections on the possibility of developing direct sales of regional foods in Poland’s outdoor markets in the context of consumer expectations.

Article Details

Jak cytować
Borowska, A. (2015). Outdoor markets as a regional food distribution channel in Poland between 2004 and 2013. Annals of Marketing Management & Economics, 1(2), 5–14. https://doi.org/10.22630/AMME.2015.1.2.10
Bibliografia

Act on registration and protection of names and designations of agricultural products and foodstuffs and on traditional products inscribed on the List of Traditional Products, Journal of Laws 2005, No 10, item 68.

Apetyt na Region (Apettite for Region), Citybell Consulting and ARC Rynek i Opinia, nationwide public opinion poll conducted in early September 2013 in Poland.

BOROWSKA A., 2007. Charakterystyka opinii konsumentów i ich stosunku - skłonności do nabywania produktow tradycyjnych/regionalnych w Polsce (Characteristics of consumer opinion and their relations - tendency to purchase traditional/regional products in Poland) - raport, Grant Fundacji „Fundusz Współpracy" Agro-Smak 2, Warszawa.

BOROWSKA A., 2008. Postawy europejskich konsumentów wobec produktów tradycyjnych i regionalnych (European consumer attitudes towards traditional and regional products), Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie, Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej 72, 145-160. (Crossref)

BOROWSKA A., 2010. Uwarunkowania ekonomiczne i pozaekonomiczne produkcji żywności wysokiej jakości w Polsce (Economic and non-economic determinants of quality food productions in Poland). Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

BRYLA P., 20 I 3. Znaczenie odwołań do tradycji w marketingu żywności (The importance of references to tradition in food marketing), Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego 775, Problemy Zarzadzania, Finansów i Marketingu 30, 173-188.

CHOJKA K., 2009. Wartości kreowane poprzez produkty kulinarne (Values created by culinary products) (in:) Z.J. Dolatowski, D. Kołożyn-Krajewska (eds), Rozwój turystyczny regionów a tradycyjna żywność, Wydawnictwo Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie, Częstochowa, 22-25.

CYREK P., 2012. Preferencyjne miejsca dokonywania zakupów wybranych artykułów żywnościowych - ujęcie dynamiczne (Preferential location for purchasing selected food - dynamic approach) (in:) Z. Waskowski, M. Sznajder (eds.), Nowe trendy w dystrybucji produktów żywnościowych. Gastronomia i zachowania nabywców, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu 236, 222-234.

CYREK P., CYRAN K., 2006. Czynniki konkurencyjnosci wybranych kanałów dystrybucji żywnosci w opinii konsumentów (Factors of competitiveness of selected food distribution channels in the opinion of consumers) (in:) S. Urban (ed.), Agrobiznes 2006. Konkurencja w agrobiznesie - jej uwarunkowania i następstwa, Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu 1118, I, 147-152.

JADER K., 2012. Preferencje mieszkańców Wielkopolski względem artykułów spożywczych regionalnego pochodzenia (Preferences for the regional food products of Wielkopolska residents), Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu 14 (3), 127-131.

KRAJEŃSKI K., ZABROCKI R., 2008. Rynek produktów tradycyjnych- szanse, potrzeby, możliwości (The market of traditional products - possibilities, needs, opportunities) (in:) Tradycyjne i regionalne technologie oraz produkty w żywieniu człowieka, Wydawnictwo Naukowe PTT.2, Kraków.

KRUPA J., KRUPA K., 2009: Żywność tradycyjna i regionalna elementem promocji turystycznej Podkarpacia (Traditional and regional foods as part of a tourism promotion of Podkarpacie) (in:) Z.J. Dolatowski, D. Kołożyn-Krajewska (eds), Rozwój turystyczny regionów a tradycyjna żywność, Wydawnictwo Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie, Częstochowa, 350-363.

Polska wieś i rolnictwo 2013 (Polish countryside and agriculture 20 I 3), raport, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, available at www.minrol.gov.pl.

Regulation of the Minister of Agriculture and Rural Development on 29 December 2006 defining the veterinary requirements for the production of products of animal origin intended for direct sale, Journal of Laws 2006, No 5, item 38, as amended.

Regulation of the Minister of Health on 6 June 2007 on the direct supply of foodstuffs, Journal of Laws 2007, No 112, item 774.

Rural Development Programme 2014-2020 (RDP 2014-2020), Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, available at www.minrol.gov.pl.

Rynek wewnętrzny 2013 (Internal Market 2013), CSO, Warszawa 2014.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty